Як створити дистанційний курс, який зацікавить ваших працівників: поради експертів та покрокова інструкція

02 Січня, 2023

Безумовно, навчання працівників або студентів є важливим та доцільним в будь-якому випадку. Але ж постає питання мотивації. Далеко не завжди навіть якісний матеріал викликає захоплення у слухачів. Чому ж одні курси набувають шаленої популярності, а інші губляться на просторах інтернету, не привертаючи уваги? Як створити онлайн курс з нуля? Чи можна створити ідеальний курс, від якого всі будуть в захопленні? Звичайно, можна. Потрібно тільки знати, як перетворити суху теорію в цікавий та яскравий продукт, та мати потрібні інструменти. В цій статті ми надамо детальну інформацію, як створити свій онлайн курс.

Який він, «якісний контент»

Насправді, описати змістовний навчальний курс можна в кількох реченнях:

  • матеріал викладений просто та зрозуміло;
  • інформацію легко засвоїти;
  • урок корисний, його цікаво дивитись;
  • гарно структурований;
  • невеликого об’єму.
  • весела подача.
  • наявна адаптація до мобільного застосунку.

Якщо ви плануєте навчати, а в наявності тільки сухий текст, надрукований на папері, звісно, постане питання, як донести матеріал до слухачів. Чи можна зробити з цього яскравий та захопливий курс, прослухавши який працівники отримають максимум користі та повністю засвоять інформацію?

Завдяки нашому чек-листу ви зможете уникнути розповсюджених помилок та нарешті зробити інфопродукт своєї мрії.

Чого варто уникати при розробці навчального матеріалу:

  1. Не зважати на рівень знань слухачів. Адже комусь потрібно роз’яснення термінології, а хтось вже має певну інформацію.
  2. Значний обсяг даних на кожному занятті. Довгі уроки, які складно витримати.
  3. Монотонна подача матеріалу без розбивки на блоки та модулі.
  4. Сухі дані з величезною кількістю складних та незрозумілих термінів.
  5. Відмова від використання інструментів аналітики та засобів для залучення.
  6. Ігнорування зворотного зв’язку.

Як створити масовий онлайн курс, який захопить слухачів

Установіть мету навчання

Чітко сформулюйте, яких результатів ви очікуєте від майбутнього курсу.

Для цього потрібно поставити собі всього три запитання:

  1. Яку інформацію отримають слухачі після проходження навчання?
  2. Які знання та навички вони матимуть, прослухавши курс?
  3. Яку користь вони отримають від нових навичок?

Протягом створення курсу потрібно чітко пам’ятати та орієнтуватися на отримані відповіді.

З’ясуйте, хто буде цільовою аудиторією для навчання

Потрібно визначити групу людей, котрим буде цікавий ваш курс. З’ясувати, що їх об’єднує. Тобто провести аналіз цільової аудиторії: Їх вік, вподобання, чим цікавляться, як отримують нові знання, якому дизайну та стилю віддають перевагу. Це допоможе скласти навчальні матеріали таким чином, щоб вони не викликали незадоволення у слухачів.

Визначте програму навчання

План навчання повинен містити не тільки перелік тем, які будуть розглянуті на курсі. Також потрібно визначити, на скільки модулів буде розділено навчання, який час потрібен на вивчення одного модуля. Варто прописати цілі курсу та результати. Завдяки цьому стане легше розробляти навчальні матеріали.

Створіть структуру курсу

Гарна структура курсу — це головна ознака якісного навчання. Крім того, структурована інформація сприймається легше. Кожен тематичний модуль має бути логічною частиною загальної структури. Краще, якщо модулі будуть відокремлені. Кожен з них матиме власну ціль та мету. А його проходження наближатиме слухача до головної цілі.

Створіть перелік матеріалів, необхідних для навчання

Першими краще розробляти практичні матеріали. Вони стануть основою всього курсу. І вже на зібраній базі можна створювати теорію. Саме вона розрахована на вдале виконання практичних занять. До цього потрібно додати матеріали, що будуть корисні під час вивчення курсу. Це можуть бути наукові статті, книги або відеоматеріали.

Щоб ефективніше підібрати додаткові матеріали, дайте відповідь на п’ять запитань:

  1. Які навички та знання знадобляться слухачам для досягнення поставлених при навчанні цілей?
  2. Що зробить процес навчання легшим?
  3. Які помилки є найбільш розповсюдженими в обраній сфері, та як навчання допоможе їх уникнути?
  4. Чи знайдуть учні відповіді на питання, що виникають під час прослуховування курсу?
  5. Яких результатів мають досягти працівники після навчання?

Попіклуйтесь про візуалізацію

Не секрет, що візуальний контент сприймається легше. Крім того, він робить навчання цікавішим, дозволяє глибше зануритися в тему. Анімації, мультимедійні вставки та різноманітні персонажі допоможуть зацікавити слухачів. Також не забувайте, що в загальному дизайні потрібно дотримуватись корпоративного стилю. Тобто використовувати обрану кольорову гаму та логотип. Таким чином ви зміцнюєте зв’язок слухачів з компанією.

Пам’ятайте про проміжний контроль

Кожний модуль чи важлива тема має закінчуватися тестом або перевірочним завданням. Це дозволить перевірити, наскільки зрозумілий матеріал. Також перевірки необхідні для закріплення в пам’яті отриманої інформації. Не менш важливий елемент змагань. По закінченні курсу потрібен великий перевірочний тест. Він допоможе зрозуміти, наскільки добре засвоєний матеріал, чи немає потреби у додатковому навчанні.

Підвищуйте мотивацію

Елементи гейміфікації значно покращують сприйняття навчальної інформації. Різноманітні нагороди, значки та відзнаки не тільки відмінно мотивують слухачів на проходження нових рівнів, а й привносять у навчання дух здорової конкуренції. Можливості для створення курсів з елементами гейміфікації та застосування різноманітних відзнак, які підтверджують майстерність учня, відмінно втілені у SkillzRun. Тут ви зможете створити свій ідеальний навчальний курс з високим рівнем ефективності.

Такий важливий зворотній зв’язок

Діалог та реальні відгуки — це те, без чого не обійтись в навчальних курсах. Створіть невеличкі опитування з SkillzRun, щоб дізнатися враження слухачів. Зворотний зв’язок допоможе зрозуміти, чого не вистачає в навчанні, а гнучкі налаштування SkillzRun дозволяють швидко виправити недоліки чи покращити курс.

Залишивши заявку на SkillzRun зараз, вже завтра ви зможете почати створювати ваш курс.

Мобільна версія

Далеко не всім зручно проводити багато часу перед комп’ютером. Мобільна версія застосунку дозволяє займатися в зручний час та в комфортних умовах. Це значно підвищує швидкість проходження курсу та ефективність навчання. SkillzRun — це єдина в Україні платформа з мобільним застосунком. Не втратьте шанс скористатися перевагами інноваційної платформи.

SkillzRun також має власний відеохостинг. Вам не доведеться турбуватися, де розмістити ваш курс, та витрачатися на це.

Як перетворити навчальний матеріал у цікавий та захопливий курс: поради фахівців

  1. Розбивайте матеріал на невеликі блоки, та подавайте частинами. Так набагато легше сприймається інформація.
  2. Змінюйте формати. Комбінуйте інфографіку, анімацію, відео, текстові матеріали, картинки та презентації. Зміни у формі подачі не дозволяють слухачам нудитись та утримують увагу.
  3. Пам’ятайте про мікронавчання.
  4. Практичні приклади та вже перевірені кейси одразу покажуть, наскільки цінна інформація в навчальному курсі.
  5. Елементи гри, сторітелінг та інші творчі речі чудово оживляють сухий матеріал.
  6. Використовуйте тільки актуальний контент.
  7. Уникайте складних термінів та конструкцій. Намагайтесь передати інформацію максимально просто та доступно для слухача.
  8. Якщо без спеціальної термінології зовсім не обійтись, попіклуйтеся про створення словника з роз’ясненнями. Розмістіть його так, щоб скористатися можна було на будь-якому етапі навчання.
  9. Для тих, хто бажає вивчити окремі теми поглиблено, не зайвим буде створити базу знань. Туди потрібно додати посилання на корисні ресурси та матеріали.
  10. Інструкції надавайте у короткому та зрозумілому вигляді.
  11. Оцінюйте свою роботу за допомогою зворотного зв’язку.

Висновок

Питання, як створити свій онлайн курс, цікавить всіх, хто бажає поділитися наявними знаннями або покращити рівень працівників. Захопливий та цікавий контент можна зробити навіть з сухої технічної інструкції. Головне — використовувати всі можливості сучасних конструкторів. Застосовувати мультимедійність та елементи гри. Такі функції значно покращують ефективність навчання. Адже сприймати інформацію у формі гри набагато легше.

Перед тим, як створити онлайн курс, переконайтеся в його цінності для користувача. Донесіть, наскільки полегшать нові знання життя людей. Обов’язково додайте перевірочні тести до кожного модуля. Адже не засвоєний матеріал  приведе до поганого розуміння всього курсу. І звісно, користуйтеся інформацією з відгуків. Покращуючи курс, ви зможете створити те, чим будуть захоплюватись користувачі та чим можна буде пишатися.

Платформа Skillzrun — це інструмент, який надасть можливість створювати якісні та цікаві курси без зайвих зусиль. Наші фахівці проведуть презентацію платформи та нададуть докладні консультації по її користуванню. Розкажуть, як створити дистанційний курс з урахуванням особливостей вашого бізнесу.

Скористайтеся чудовою можливістю відкрити для себе усі переваги Skillzrun на 60-ти денному демо-періоді. Навчання іще ніколи не було таким цікавим, легким та захопливим.

Залишайте заявку зараз. А наші фахівці проведуть безоплатну демонстрацію можливостей Skillzrun.

Теги

Інформація

Ми покажемо роботу системи зсередини і відповімо на всі ваші питання.

Спробуйте Skillzrun в дії безкоштовно.

Можливо вас зацікавить

0 Comments

Submit a Comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Зацікавлені у SkillzRun?

Отримайте демонстрацію можливостей системи під ваші навчальні потреби

Заповніть форму, щоб записатися на демо

Залишаючи свої контактні дані, ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності