Онбординг: як швидко адаптувати нових робітників в IT компанії

30 Січня, 2024

Поява в компанії нового співробітника завжди пов’язана з деякими незручностями. І найбільші відчуває саме новачок. Адже він абсолютно не знайомий з системою взаємовідносин, не розуміє, до кого звернутися по пораду. Ще кілька років тому новачкам показували робоче місце та давали поточні задачі. Надалі їм доводилося адаптуватися самостійно. Не дивно, що статистика звільнень в перший місяць роботи була величезна. Але зараз в бізнесі почали активно впроваджувати систему онбордингу. І кількість звільнень зменшилась. Натомість продуктивність діяльності нових робітників значно підвищилась. В чому ж переваги онбординга, та чому він настільки важливий для компанії, розберемося нижче.

Онбординг: система для спрощення адаптації

Дослівно онбординг перекладається, як «на борт». Це цілком відображає суть системи. Фактично, це означає повне занурення в дещо цілком нове. Онбординг IT може застосовуватись при залученні нових клієнтів або ознайомленні з продуктом. Але найбільшу користь він приніс в HR-сфері.

Онбординг — це процедура ознайомлення нового робітника з компанією та особливостями взаємовідносин.

Звісно, будь-яка схема введення новачка в компанію може називатися онбордингом. Питання тільки в продуктивності цієї системи та її доцільності. Зазвичай в компаніях застосовується три види прийняття та введення на посаду:

  1. Робітнику показують робоче місце, дають ноутбук та ставлять задачі. Надалі він залишається сам. Вважається, що таким чином відсіюють слабких та неефективних стажистів. Метод має право на існування, але варто очікувати доволі велику текучку та зайвих витрат, пов’язаних з пошуком нових кандидатів. Більш за те, саме так можна втратити дійсно гарного фахівця. Адже не всі можуть виконувати завдання, не маючи жодної інформації та не розуміючи, де її взяти.
  2. Другий варіант — це повна протилежність першому. Стажисту дають куратора, котрий постійно його супроводжує, допомагає та виконує задачі замість нього. На перший погляд, все дуже гарно й душевно. Проблема прийде потім. Адже новачку не дали впоратись самостійно. Фактично, по закінченні ознайомлення він так само не володіє інформацією, як і раніше. Таким чином можна запобігти текучості та набрати багато співробітників. Несамостійних безпомічних робітників.
  3. Третій варіант є золотою серединою. Він передбачає, що робітнику дають інформацію про компанію, інструменти для роботи, та розповідають, як її краще виконати. Після цього залишають для самостійного виконання задач. Цей метод дозволяє м’яко та безболісно занурити новачка в роботу. Крім того, заощаджує час інших працівників.

Онбординг — це потужний інструмент для занурення нових співробітників у компанію. Він дозволяє значно пришвидшити цей процес, зробити його максимально комфортним для всіх. Онбординг допомагає:

  • познайомитись з колегами;
  • зрозуміти власні обов’язки та задачі;
  • дізнатися, як взаємодіють різні відділи;
  • заощадити час на розбір організаційних питань;
  • швидко почати приносити користь компанії.

Наразі існує декілька видів онбордингу, що дозволяє обрати максимально відповідний до культури компанії.

Формальний

HR-спеціаліст в перший же день проводить повне ознайомлення з компанією, робітниками та службовими обов’язками. Також надає інструменти для роботи та пояснює, як їх використовувати. Все проходить в рамках складеної раніше системи за чітким планом.

Неформальний

Робітнику в перший день дозволяють самостійно знайомитись з колегами, ставити питання. Чітких правил немає. При цьому колеги поводяться приязно та докладно надають відповіді на питання. Все легко та вільно.

Технічний

Соціальне питання не ставиться. Спеціаліст знайомить новачка з технічною стороною роботи. Наприклад, показує, де знайти потрібні програми, як користуватися корпоративною поштою та з ким підтримувати комунікацію.

Соціальний

Тут все навпаки. Особлива увага приділяється саме дружньому спілкуванню. Влаштовуються кофе-брейки або інші заходи, щоб новачок міг поговорити з колегами в неформальній атмосфері та обговорити будь-які питання.

Змішаний

В такому варіанті присутні елементи формального та соціального видів. Тобто на початку дня працівнику надається інформація за встановленою програмою, а в кінці влаштовуються спільний обід, де можна вільно поспілкуватися.

Як провести онбординг

Перш за все, потрібно попіклуватися, щоб у нового робітника було все необхідне для виконання обов’язків. Зробити це слід ще до його першого робочого дня. Підготовка починається з робочого місця. Слід переконатися, що воно обладнане всім необхідним. Далі можна відправити новачку матеріали про компанію та правила внутрішньої поведінки. Особливості взаємодії між працівниками. Це дозволить йому зануритись в атмосферу компанії ще до того, як він переступить поріг офісу. Заздалегідь підготуйте кадрові документи, щоб не витрачати зайвий час в перший робочий день новачка.

Далі слід попіклуватися про теплу зустріч робітника. Новий колектив — це завжди страшно. Тож невеличке знайомство та привітні посмішки колег стануть гарним початком майбутніх стосунків.

Підготуйте чіткий опис обов’язків робітника. А також надайте йому можливість отримувати зворотний зв’язок. Або самостійно запитуйте, як справляється новачок на кожному етапі.

Екскурсія також не буде зайвою. Таким чином нова людина знатиме, де знайти кухню, туалет чи переговорну кімнату.

Краще за все надати робітнику наставника, який ознайомить його з технічною стороною. При поставленні задач проконтролюйте, щоб ТЗ було чітке, зрозуміле, без двозначних фраз та з точно вказаним результатом. Таким чином новачок знатиме, що від нього очікують та як це зробити.

Надалі потрібно організувати навчання. Не обов’язково проводити його особисто. Онлайн-тренінги та уроки цілком допомагають адаптуватися в компанії.

Протягом випробувального періоду важливо регулярно проводити зустрічі зі стажистом. На них обговорюються питання, що в нього виникають, а також аналізується, як проходить процес адаптації. Це дозволяє виявити складнощі на початкових етапах та швидко усунути їх. Не забувайте хвалити стажиста за досягнуті успіхи. Часто причиною звільнення під час випробувального періоду є саме розчарування у власних силах.

Не забувайте, що новачок відчуває себе чужим в колективі. Тому запрошення на корпоратив чи інший позаштатний захід буде дуже доречним. Це допоможе ближче познайомитись з колегами та відчути себе частиною колективу.

Оцінка ефективності онбордингу

Недостатньо просто розробити систему онбордингу. Потрібно ще й регулярно перевіряти, наскільки вона ефективна. А також, за необхідністю, вчасно вносити корективи.

В цьому допоможуть декілька методів:

  1. Опитування, щоб дізнатися чи влаштовує робітників система онбордингу.
  2. Вимір рівня утримання. Аналіз, скільки робітників, що пройшли онбординг, залишилися в компанії більше, ніж на рік.
  3. Оцінка якості роботи нових працівників.
  4. Оцінка швидкості адаптації.
  5. Збір відгуків від керівників про нового робітника.
  6. Оцінка рівня залученості нових працівників.

Такі прості методи допоможуть вам значно полегшити процес адаптації нових співробітників. А також значно скоротити час на їх навчання.

SkillzRun — це можливість швидко створити ефективну систему онбордингу без зайвих зусиль. З нами ви не витрачатимете час інших співробітників на навчання нового фахівця. Автоматизуйте процеси онбордингу та насолоджуйтесь результатами. Можливості платформи можна протестувати протягом 60 днів безкоштовно. А професійні консультанти допоможуть вам створити матеріал, що оптимально підходить для вашої компанії, з елементами гейміфікації та іншими інструментами для якісного навчання співробітників.

Теги

Інформація

Ми покажемо роботу системи зсередини і відповімо на всі ваші питання.

Спробуйте Skillzrun в дії безкоштовно.

Можливо вас зацікавить

0 Comments

Submit a Comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Зацікавлені у SkillzRun?

Отримайте демонстрацію можливостей системи під ваші навчальні потреби

Заповніть форму, щоб записатися на демо

Залишаючи свої контактні дані, ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності