Як створити власну LMS

15 Серпня, 2023

Якщо хочеш ідеально – зроби це сам. Саме цією фразою можна описати сміливців, які вирішили розробляти власну LMS (learning management system) для свого освітнього бізнесу або корпоративного навчання. Якщо ви все ще вагаєтеся: створити LMS самостійно чи продовжувати пошук готового продукту для організації навчання — в цій статті розповіли, що треба враховувати перед ухваленням рішення.

SkillzRun — це був не перший наш досвід розробки власного продукту, але  найбільший та єдиний, який дійшов до етапу повноцінного виходу на ринок.  Аналізуючи наш досвід, можна сказати, що на 70% шлях був спланований, а 30% залишалося в зоні «непередбачуваності». У нас було уявлення «ядра», що має бути обов’язковим на основі попереднього досвіду реалізації рiзних LMS в межах аутсорсингової IT-компанії WeeTeam. 

Перш за все, ми намагалися зробити LMS-платформу з якісним мобільним застосунком, який не буде відставати від трендів та лідерів у мобiльному навчаннi. Також важливо, щоб його можна було персоналізувати під потреби кожної компанії та передбачити шляхи розвитку продукту у бік новітніх технологій, наприклад, доповненої реальності.

На основі нашого пройденого шляху та набутого досвіду зі SkillzRun, ми розкажемо, як створити LMS і зробити все правильно та грамотно.

З чого починається розробка LMS

Спочатку я рекомендую «замакетувати» основний функціонал продукту. Зробити дизайн прототипу — це не важко і не дорого, але дуже ефективно. Це допоможе конкретизувати бачення продукту як вам, так і програмістам. Для створення макетів ви можете користуватись або безкоштовними інструментами (типу balsamiq.com) або знайти дизайнера – він вам все одно буде потрібен на наступному етапі створення дизайну екранів. 

Під час розробки ви 100% будете відходити від макетів та дизайну, але на початку це дуже корисний елемент, який «підсвітить» багато деталей, про які ви навіть не здогадувалися. Намагайтеся продумати функціонал, який може з’явитися в перспективі, аби потім програмісти змогли закласти правильний «фундамент» на майбутнє. 

Розрахунок бюджету та термінів з програмістами

Після макетування я раджу зробити текстовий документ, в якому ви своїми словами коротко опишете весь функціонал, який є в макетах, а далі — звернетесь до програмістів, щоб розрахувати бюджет і терміни реалізації. Ви отримаєте розуміння щодо часу на виконання та об’єм ресурсів, який потрібно інвестувати. Також зберіть у програмістів фідбек щодо враження про продукт: що б вони додали та вдосконалили, де б зекономили й так далі. Так ви протестуєте комунікацію з командою та перевірите, чи дійсно вони занурилися в проєкт. Раджу порівняти 3–4 команди, їхній фідбек та розрахунок по термінах і вартості, аби мати більш менш зрозумілу картину. 

Перевірка гіпотез на цільовій аудиторії

Кожен блок функціонала перед побудовою плану розробки має бути досліджений та перевірений на актуальність: чи є подібне у конкурентів та як це працює? чи буде це корисно потенційній цільовій аудиторії? як це реалізувати з боку бек-офісу і т.д. Наявність макетів дуже допоможе під час цього етапу, як для власного розуміння, так і для демонстрації іншим. 

У нас був постійний доступ до освітнього ком’юніті — студентів та викладачів школи Fassaha, з якими ми й проводили опитування та тестування функцій майбутньої LMS. Також ми долучали консультантів з інших сфер навчання, аби не втратити універсальність.

Дуже драйвило, коли від різних експертів надходив один і той самий запит на функціонал. Наприклад, потреби лінгвістичної школи були однакові із корпоративним сектором — перетин цих запитів був для нас основним індикатором, що це необхідно брати в розробку. Досі ми діємо за подібною стратегією, тільки тепер збираємо фідбек від наших клієнтів. 

Можливо, у вас буде сформована більш цілісна картинка та уявлення взаємодії з учнями, тому часу на перевірку гіпотез піде менше. Проте це маст-хев cьогодні, адже те, що уявляєте ви, як керівник процесу, може відрізнятися від того, як це насправді зручно студенту або адміністратору системи. 

Удосконалення дизайну: ергономіка, UX, UI

Не нехтуйте витратами на удосконалення дизайну — після затвердження макетів, на їх основі дизайнер має продумати UX/UI-інтерфейс, ергономіку, анімацію. Тільки так можна створити LMS, яка буде приносити задоволення від користування та мотивуватиме навчатися.

Організація взаємодії команди

Вся робота нашої команди була роздроблена на 2-тижневі спринти. У кінці кожного з них ми обговорювали результати роботи, проблеми та будували плани на наступний період. У спринтах брали участь усі: 4 розробники (веб та мобайл), 2 Product Owners (Андрій та Жюльєн), Project Manager та дизайнер + feedback вiд ком’юніті студентів, викладачів і експертів у blended-навчанні (суміш офлайн- та онлайн-навчання).

З мого досвіду цей процес оптимальний, але, звісно, можливі варіації, які зроблять його більш комфортним як для вас, так і для команди. Наприклад, спринти можуть бути місячні або тижневі. Це залежить від того, як звикла працювати IT-команда, яку ви виберете. 

Внесення змін у roadmap під час розробки

У процесі розробки ми прийшли до висновків, що деякий функціонал, який ми вже розробили та перевірили першочерговим опитуванням, в реальності виявився непотрібним. До цього просто потрібно бути готовим — під час еволюції проєкту частина роботи виявиться марною. Це нормально. Неможливо на старті продумати все до дрібних деталей і не залишати шансів на похибку.

Реліз LMS

Спринт за спринтом ми рухалися таким шляхом: дизайн — перевірка — відправка у продакшн — тестування. Так було до моменту наявності необхідного базового функціонала для релізу — у результаті  ми його отримали майже після 3 років роботи.

Тут важливо розуміти, що створення LMS, як і у будь-якого IT-продукту, означає, що процес розробки усіх бажаних функцій може продовжуватися вічно і, якщо ви будете чекати, поки все буде готово, то світ ніколи не побачить ваш продукт.

Continuous development після релізу

Спойлер: після релізу майже нічого не зміниться 🙂  У нас почали з’являтися  реальні клієнти зі своїми запитами, освітнє ком’юніті збільшилося в рази й вже не ми генерували ідеї та перевіряли їх, а самі клієнти почали приходити до нас зі своїми потребами та побажаннями. У результатi клієнти швидко та дешево отримують персональний мобільний застосунок, який адаптований під їхні вимоги — що й було нашою основною метою.

Будьте на зв’язку з викладачами та кінцевими користувачами й аналізуйте їхній досвід, особливо після релiзу.

Які є альтернативи розробці LMS з повного нуля

Якщо ви прийшли до висновку, що вам потрібна саме власна LMS, то скоріше за все ви не знайшли на ринку нічого під ваші запити. У такому випадку я б порадив звернути увагу на ті продукти, які хоча б частково відповідають вашим вимогам, та запитати у їхніх представників щодо доробки функціонала під вас за додаткову плату.

Досить велика ймовірність, що вони погодяться і запропонують варіанти рішень, терміни та орієнтовний бюджет. Таким чином ви отримаєте готову LMS + дороблений під вас функціонал, що незрівнянно швидше та дешевше ніж варіант, коли ви розробляєте все з нуля. Також ви отримаєте команду для технічної підтримки, що теж досить важливо. Ми в SkillzRun співпрацюємо за такими умовами у White Label-застосунку.

Ще є варіант обрати open source рішення (з відкритим кодом), накшталт Moodle, та програмістів, які спеціалізуються на ньому. Таким чином можна зробити досить персоналізовану LMS швидко та недорого. Мінусом буде те, що ви прив’язані до конкретного рішення, яке може обмежити вашi можливостi, адже ринок розробників під нього лімітований. 

Насправді, якщо ви все ж хочете зробити відразу ідеально, то відомо, що нічого ідеального в світі немає та часто нам потрібно робити рішення в сторону більш пріоритетних речей, таких як швидкий запуск свого освітнього продукту чи максимальне скорочення ресурсів, які потрібно витратити.

Все залежить від вашого кейсу, досвіду, знань, ресурсів та цілей, авжеж. Я раджу ще раз співставити «за» та «проти» всіх можливих варіантів, а також мати план А, Б, В, якщо щось піде не так, як ви спланували. Сподіваємось, ця стаття була корисна для вас. Розвиваємо ринок EdTech разом!

Успішне навчання співробітників в наш час нерозривно пов’язане з дистанційним навчанням, адже це не лише економить час та ресурси компанії, але й надає гнучкість у навчальному процесі

Теги

Інформація

Ми покажемо роботу системи зсередини і відповімо на всі ваші питання.

Спробуйте Skillzrun в дії безкоштовно.

Можливо вас зацікавить

0 Comments

Зацікавлені у SkillzRun?

Отримайте демонстрацію можливостей системи під ваші навчальні потреби

Заповніть форму, щоб записатися на демо

Залишаючи свої контактні дані, ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності