Використання аналітики в LMS для покращення навчання та оцінки результатів

30 Січня, 2023

У нас є навчальний план, в якому кожен учень має пройти 90% уроків. Переглядаючи статистику, ми бачимо, що майже кожен дійшов до цієї мети.

Яніна Хіжінська, академічна директорка Unique School

Аналітика в LMS допомагає зрозуміти, наскільки ефективно відбуваються різні робочі процеси в компанії, побачити, вчасно відслідкувати та розібратися з проблемними місцями, оцінити ефективність роботи та професійну компетенцію працівників, продумати методику розвитку навичок та мотивації тощо. Про те, які існують критерії оцінки персоналу, навіщо вони потрібні і як в цьому може допомогти LMS-аналітика — читайте в нашому матеріалі від спеціалістів LMS SkillzRun.

KPI персоналу і їх вплив на продуктивність роботи

KPI, тобто визначення результативності роботи працівника, допомагає визначитися з тим, наскільки рівень того, чи іншого спеціаліста відповідає потребам компанії. А також зрозуміти, чи відповідає він назначеній заробітній платі і чи є сенс, наприклад, вкладати кошти в його розвиток та підвищення компетенції.

Даними аналітики користуються HR-спеціалісти, коли обирають на вакансію нового працівника. Оцінка продуктивності стажера допомагає виявити його здібності: наскільки він ефективний в команді, або ж навпаки — буде більш продуктивним в індивідуальному проекті.

Всі ці данні HR-спеціаліст може отримати завдяки LMS, де нові працівники будуть сдавати тести або звітувати про свої успіхи, залишати питання, тощо. Завдяки lms оцінка ефективності роботи персоналу стає дуже простою, тому що не потрібно окремо розраховувати KPI кожного співробітника — все це виконується автоматично і виводиться в зручному вигляді (графіки, діаграми).

Коли потрібна аналітика

Оцінка діяльності персоналу компанії потрібна в деяких важливих випадках:

  • при підборі кандидатів на конкретну вакансію, коли треба обирати між декількома сильними потенційними співробітниками;
  • під час випробувального терміну, коли важливо зрозуміти, наскільки стажер відповідає обраній вакансії;
  • під час постійної роботи, щоб відслідковувати процес зросту працівника, або навпаки — вчасно виявляти помилки і за можливості попереджати виникнення серйозних наслідків;
  • під час навчального курсу — система оцінки персоналу допомагає перевіряти якість засвоювання знань;
  • при формуванні кадрового резерву для виконання конкретних задач або проектів;
  • при звільненні співробітника, щоб прийняти прозоре рішення та зрозуміти, в чому саме причина його звільнення і наскільки це доцільно.

Performance Review

Сучасні методі оцінки робітників включають в себе комплексний підхід — тобто Performance Review. Це найбільш простий та ефективний спосіб оцінки потреб колективу, навичок конкретних осіб, виявлення їх сильних та слабких сторін. Це саме стратегія, яка закладає системність в дії HR-спеціаліста, підвищує довіру до нього, як у керівництва, так і у самих робітників, які бачать, що рішення приймаються не “з потолка”, а на основі отриманих даних, якісної аналітики, які вони так само можуть бачити. 

Як налаштувати процес оцінки в компанії?

Щоб краще організувати процедуру моніторингу компетенцій, ефективності та загального стану працівників, радимо дотримуватись цих рекомендацій:

Почніть з планування

Що ви бажаєте отримати після завершення процедури оцінювання? Подбайте, щоб вже на етапі планування у вас була цільна картина тих речей, про які ви плануєте дізнатися. Заздалегідь складіть контрольний список. Крім того, радимо поспілкуватися з працівниками. Можливо, саме вони підкажуть вам, які процеси та процедури в компанії варто взяти до уваги під час складання плану.

Чітко визначте цілі

«Навіщо це робити?» — головне питання, яке варто собі поставити перед кожною процедурою оцінки персоналу. Чітке розуміння цілей процесу допоможе вам краще сформувати запити та критерії. Важливо також донести своє бачення до працівників, бо якщо вони не вбачатимуть в цьому користі, то процес оцінки стане для них другорядним та неважливим завданням.

Забезпечте прозорість оцінки

Бути чесними та прозорими зі своїми працівниками є важливою частиною процесу оцінювання. По-перше, про заплановану оцінку варто повідомити заздалегідь і дати зрозуміти, на які результати ви очікуєте. По-друге, кожен працівник повинен мати доступ до результатів оцінки — це допоможе зробити йому власні висновки та зрозуміти шляхи свого покращення.

Будьте постійними та послідовними

Щоб ваш процес оцінки був успішним, забезпечте його системність. Чи то щоквартально, чи щорічно – але важливо проводити моніторинг компетенцій, ефективності та стану своїх працівників регулярно. Такий підхід забезпечить вам завжди актуальну інформацію, а вашим працівникам – розуміння, що компанія дбає про них та зацікавлена в їхньому професійному зростанні.

Зосередьтесь на оптимізації

Оцінка ≠ перевірка. Метою будь-якої розумної оцінки є оптимізація та збільшення ефективності. Це мають розуміти й ваші працівники. Виявивши якісь недоліки в роботі співробітника, ви повинні знайти шляхи покращення. Важливо, щоб це була двостороння комунікація, адже часто причина криється не в самому працівнику, а в процесах чи інших факторах. Це сприятиме не тільки зростанню співробітників, а й підвищить довіру до організації.

Саме налаштовані процесів оцінки персоналу, учнів, партнерів, допомагають збирати максимальну аналітику. Завдяки оптимізованим етапам збору статистичних даних, можна корегувати такі складні процеси як навчання та онбординг колективу.

Як забезпечити системність процесу оцінки

Розумні системи значно спрощують та оптимізують процес оцінки персоналу. Пропонуємо подивитись на автоматизований процес оцінювання крізь призму LMS SkillzRun:

Крім того, що система містить вже готові шаблони для описаних вище методик KPI, тестування, опитування та інших інструментів моніторингу компетенцій та навичок, вона також забезпечує бізнес такими можливостями:

  • аналіз цілей в стратегічному розрізі та внесення коректив у стратегію компанії;
  • створення власної бібліотеки показників ефективності;
  • формування шаблонів для розподілення, що дозволяють підтримувати структуру цілей всієї компанії в актуальному стані;
  • налаштування процедури оцінки та внесення результатів виконання цілей.

Рішення також включає аналітику на базі Power BI, що забезпечує відстеження прогресу виконаних цілей у зручних звітах з можливістю їхньої кастомізації.

Не менш важливу роль відіграє LMS-система, що дозволяє призначити індивідуальні плани навчання за результатами оцінки. Тобто, виявивши зони росту конкретного працівника, ви будуєте план його подальшого розвитку. В LMS SkillzRun все це відбувається на єдиній платформі.

Крім того, LMS SkillzRun дає можливість працівнику побудувати свій план розвитку самостійно. Це підвищить рівень залученості співробітника та дозволить йому самостійно керувати своїм кар’єрним розвитком, а також зменшить навантаження на HR-менеджерів. Останні своєю чергою зможуть приділити більше уваги стратегічним питанням.

Загалом наявність LMS системи для HR допомагає вам не просто налаштувати постійну оцінку працівників та створити умови для їхнього розвитку, а й дозволяє подивитись на цей процес під іншим, стратегічним кутом.

Детальне відео з повною інформацією що до аналітики та як її можна збирати, дивіться у нашій “інструкції“.

Якщо вас зацікавило рішення LMS SkillzRun чи потрібна будь-яка консультація з приводу розумних HR-інструментів для вашого бізнесу, напишіть нам: info@skillzrun.com

 Хай щастить!

Переглянути кейс онлайн-школи англійської мови «Сі ю school» з організації навчального простору на тарифі White Label можна за посиланням.

Залишайте заявку на безкоштовну демонстрацію

Команда SkillzRun проведе огляд платформи, проконсультуємо, як ефективно використати функціонал для вашого бізнесу, зробимо прорахунок вартості White Label та відповімо на всі запитання.

Теги

Інформація

Ми покажемо роботу системи зсередини і відповімо на всі ваші питання.

Спробуйте Skillzrun в дії безкоштовно.

Можливо вас зацікавить

0 Comments

Submit a Comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Зацікавлені у SkillzRun?

Отримайте демонстрацію можливостей системи під ваші навчальні потреби

Заповніть форму, щоб записатися на демо

Залишаючи свої контактні дані, ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності